Play to najpewniej nazwa nowej sieci komórkowej, która rzuca wyzwanie Erze, Plusowi i Orange.
Start nowej sieci ma nastąpić w najbliższych tygodniach. Na razie prowadzone są testy, w których bierze udział około 20 tys. klientów.
Cel jest ambitny. Firma zapowiadała zdobycie nawet 20 proc. rynku w ciągu pięciu lat, co ma kosztować wraz pozyskanymi w maju 2005 roku częstotliwościami, budową sieci i wydatkami na marketing blisko miliard euro. Firma miała wystartować jeszcze w ubiegłym roku, ale boryka się z opóźnieniami w pozyskiwaniu lokalizacji pod przekaźniki. W pierwszym etapie działalności firma będzie odpłatnie korzystać także z infrastruktury operatora Plusa.
Play jest rozwinięciem nazwy spółki P4 należącej do funduszu Novator (własność najbogatszego Islandczyka Thora Bjorgolfssona) i polskiej Netii. W czwartek partnerzy poinformowali, że dołączy do nich Tollerton, spółka kontrolowana przez greckiego biznesmena Panosa Germanosa. Należąca do niego największa w Polsce sieć sprzedaży komórek i akcesoriów Germanos (blisko 300 salonów) trafi w ręce P4. Tym samym nowy operator zyskuje dużą sieć sprzedaży kosztem Ery (traci jedną czwartą sieci dystrybucyjnej), którą dotąd obsługiwał Germanos.
Kierowana przez Chrisa Bannistera P4 marzy o powtórzeniu sukcesu Heyah (siostrzanej marki Ery), która w kilka miesięcy zdobyła 2 mln klientów. Na celowniku nowej marki są głównie ludzie młodzi, w wieku 25-30 lat, nieco starsi i zasobniejsi niż użytkownicy Heyah.
Operator musi się spieszyć, bo na najbliższe miesiące start zapowiadają wirtualni operatorzy komórkowi (będą korzystać wyłącznie z istniejących sieci, podczas gdy P4 buduje własną), tacy jak MNI, Cyfrowy Polsat czy Avon. W grudniu wystartował już mBank Mobile, własność internetowego mBanku.
- Kwestią otwartą pozostaje, czy P4 zdecyduje się na wojnę cenową z trzema wielkimi graczami. Może wówczas szybciej zdobywać klientów, ale musi się liczyć z ogromnymi kosztami - komentuje Michał Marczak, analityk DI BRE Banku. - Plany firmy wydają mi się zbyt optymistyczne, tym bardziej że spóźniła się z wejściem na rynek, który szybko się nasyca.
Według Urzędu Komunikacji Elektronicznej 64 proc. Polaków ma przenośny aparat. Operatorzy zdobywają klientów mocno subsydiowanymi promocjami w stylu "telefon za złotówkę". Korzystanie z sieci jest jednak wciąż drogie. W Polsce średnia miesięczna opłata w przypadku osób płacących abonament wynosi 91 zł, zaś użytkowników telefonów na kartę - 49 zł.
Zastanawiem się na "wejście" do Playa... abonament 25zł oferuje bardzo dobre telefony, zastanawiam się nad Samsungiem Z400 i Nokią 6151. Co polecacie ?
Wiek: 18 Dołączyła: 29 Maj 2007 Posty: 92 Skąd: mam wiedzieć??
Wysłany: 14 Wrzesień 2007, 12:20
Mam pytanie do ludzi którzy są już w PLAY...Jakie są pierwsze cyfry numeru telefonu??Bo mnie caly czas to ciekawiło...np w plusie jest 663, w orangge 500 i tak dalej a jakie jest w Play??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum