Mam tą grę od tak dawna i jeszcze nie opisałem swoich odczuć, dziwne...
Dźwięk jest idealny. Do każdego poziomu unikalna muzyka w tle, do tego specjalna muzyka do scen walki z dużą liczbą wrogów itp. Także teksty mówione przez bohaterów są świetne. Jedynie Radosław Pazura nie wypadł najlepiej w roli Maxa.
Grafika jest średnia. Tekstury nie są wysokiej rozdzielczości, wzory na ścianach, drzwiach, dywanach... są bardzo małymi teksturami, często się powtarzają. Trzeba tu pochwalić wykonanie grafiki związanej z bronią czyli tekstury broni, kule, ogień z lufy...
Do sterowania nic nie mam, można w pełni skonfigurować.
Bardzo ciekawą cechą w Max Payne jest tzw. Bullet Time. Polega on na spowolnieniu czasu w otoczeniu Maxa. Payne może poruszać się z normalna prędkością ale jego wrogowie nie co daje Maxowi spora przewagę.
W grze jest dość sporo specyficznego humoru. Boss ruskiej mafii ma na tablicach rejesracyjnych swojego Merca napis VODKA, jeden z morderców nie widząc Maxa mówi do drugiego "żaden ze mnie zimnokrwisty zabójca, kocham żonę i syna...". Można tu też przytoczyć choćby przykład bandziora rozpaczającego po smutnym zakończeniu telenoweli którą oglądał ;].
Jednak wszystko w życiu musi być w równowadze, chwile radości i humoru równoważone są scenami smutku, złych wspomnień, koszmarów sennych czy choćby drastycznych scen (gość po złotym strzale, facet przebity kołkiem z napisem BUFFY itp.).
W grze nie brakuje również wątków erotycznych. Są plakaty z panienkami w bikini w hotelu, pamiętnik prostytutki, tekst "szczęscie okazało się dziwką, a ja klientem bez portfela":" itd. O tym jak chronić dzieci przed demoralizacją powiem później.
Głowny watek gry:
Max przychodzi do domu i zastaje trzech zbirów, dwóch zabija mu córkę, jeden żonę. Wszyscy trzej są naćpani Valkirią. Max idzie na dworzec na spotkanie z informatorem, ten ginie i tu zaczyna się piekło. Max zostaje wkopany w zabójstwo i musi pracować pod przykrywką jako gangster żeby dostać się do Jack'a Lupino, dielera który handluje Valkirią.
Jak chronić dzieci?
W grze istnieje pewna granica któej dzieci nie powinny przekroczyć. Twórcy gry pomyśleli o wszystkim i stworzyli Parental Lock (blokadę rodzicielską). Gdy blokada jest włączona z gry usunięte są treści wulgarne, erotyczne i drastyczne. Wyłączenie blokady wymaga podania hasła wpisanego przy jej włączaniu.
Podczas gry zbieramy jakby kolejne kartki komiksu. Po ukończeniu gry możemy cofnąć komiks do początku i obejżeć całą grę w formie filmu, a raczej pokazu slajdów bo są to obrazki z ekstem w dymkach na których nic się nie rusza. Ten komiks także jest usunięty przy parental lock.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum