Centrum Sony Ericsson - forum SE K700i, darmowe loga, dzwonki na komórke, motywy, tapety, aplikacje i gry Java| Strony branżowe: tonershop.pl, tusze, folie do faksów



   
 
Centrum Sony Ericsson  Strona Główna

 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Merolix
15 Wrzesień 2007, 14:12
Moja recenzja Efektu Motyla
Autor Wiadomość
@Merolix
Administrator



Wiek: 27
Dołączył: 20 Mar 2006
Posty: 463
  Wysłany: 23 Marzec 2007, 15:39   Moja recenzja Efektu Motyla

Ostatnio mieliśmy w szkole na zadanie domowe z j.polskiego napisać recenzję wybranego filmu. Wypociłem takie cuś:



„Powiedziano, że coś tak małego jak trzepotanie skrzydeł motyla w jednej części świata, może w niedalekiej przyszłości spowodować huragan na drugiej części świata”
- Teoria Chaosu


Tym wprowadzeniem zapożyczonym z Teorii Chaosu rozpoczyna się film „Efekt Motyla”. Moim zdaniem – jeden z najambitniejszych amerykańskich filmów ostatnich lat.

Główny bohater filmu – Evan Treborn (zagrał go znakomity, wręcz perfekcyjnie grający swą rolę - Ashton Kutcher ) jest obdarzony niezwykłą zdolnością. Może przenosić się w przeszłość i modyfikować swoje wspomnienia. W swoich pierwszych podróżach w czasie Evan próbuje wprowadzać zmiany z korzyścią dla siebie samego, jednak z czasem odkrywa, iż nie jest to takie proste. Kiedy cofa się w przeszłość i naprawia swoje błędy popełnione w młodości, najczęściej w przyszłości cierpi na tym ktoś z jego bliskich, bądź on sam. Z pozoru nieważne wydarzenia, które Evan modyfikuje przenosząc się w przeszłość mają ogromny wpływ na jego przyszłe życie – wyraźne jest tu nawiązanie do fragmentu teorii chaosu, który przytoczyłem na samym początku.

Jednak filmów o podróżach w czasie oglądaliśmy już całe mnóstwo i zazwyczaj nie były to filmy najwyższych lotów. Tak więc co czyni „Efekt motyla” tak cenionym w moich oczach filmem ? Otóż podróże w czasie nie są dla głównego bohatera tylko okazją do dobrej zabawy, nie dają też możliwości idealnego ułożenia sobie przyszłego życia. Każda kolejna zmiana dokonana przez Evana w przeszłości niesie ze sobą tylko cierpienie i niespełnienie – dla niego bądź jego bliskich.

Aktorzy występujący w „Efekcie Motyla” w przeważającej większości świetnie zagrali swoje role. Wspomniany już Ashton Kutcher, William Scott i Elden Henson grający przyjaciół Evana – zdemoralizowanego Tommy’ego i nieco niezdarnego Lenny’ego czy Brandy Heidrick kreująca postać Kristin – koleżanki głównego bohatera, znakomicie zagrali swoje role, czym jeszcze bardziej dodali polotu fantastycznemu scenariuszowi. „Efekt Motyla” został wyreżyserowany przez J. Mackye Gruber’a – amerykańskiego reżysera i scenarzystę, który może pochwalić się współpracą przy takich filmach jak „Oszukać Przeznaczenie” czy „Komórka”.

„Efekt Motyla” z całą pewnością mogę uznać za jeden z moich ulubionych filmów. Głównie dzięki niebanalnemu pomysłowi, świetnemu scenariuszowi i autentycznej grze aktorskiej. Jednak w głównej mierze zafascynowało mnie przesłanie filmu - oryginalne, prowokujące do zastanowienia się nad sobą. Po obejrzeniu tego filmu większość z nas będzie chciała utożsamiać się z głównym bohaterem, móc cofnąć się w przeszłość, ponaprawiać swoje błędy, być może obrać inną drogę, dokonać innych wyborów. Jednak ostatecznie przesłanie tego filmu odciąga nas od tych myśli – gdyż mała zmiana dokonana we wcześniejszych etapach naszego życia może mieć nieproporcjonalnie ogromnie negatywne skutki w przyszłości . Warto więc cieszyć się z tego co mamy i nie zastanawiać się co by było gdyby... Warto doceniać to co mamy i nie oglądać się za siebie – taka jest moja interpretacja przesłania tego filmu. Polecam wszystkim lubiącym ambitne kino.


Jak oceniacie moją recenzję ? :cool:
 
     
Google 

Wysłany:    Reklama Google





_________________
 
 
~SonyEricsson 
Friend



Wiek: 26
Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 138
Skąd: Piotrków Trybunalski
Wysłany: 24 Marzec 2007, 07:38   

No całkiem całkiem , a co z niej dostałeś ? :razz:
 
 
     
@Merolix 
Administrator



Wiek: 27
Dołączył: 20 Mar 2006
Posty: 463
Wysłany: 28 Marzec 2007, 16:18   

eee, no ten, yyyyhh... 6 ( słownie: celujący) :roll: :roll: :roll:
_________________




 
     
ZiomaL ReactivA 
User
SE 4ever <-.->



Wiek: 24
Dołączył: 21 Cze 2007
Posty: 13
Skąd: Stargard Szczeciński
Wysłany: 25 Czerwiec 2007, 09:11   

Recka spox.... Film też :smile:

PS: ŁaŁ BoTy Atakują! hehe :grin:
_________________




 
 
     
vojtas15
User


Dołączył: 12 Lip 2007
Posty: 1
Wysłany: 12 Lipiec 2007, 01:33   

no no :) niezłe, a film super jest :D
 
     
ivo_dreams
User


Dołączył: 22 Lip 2007
Posty: 1
Wysłany: 22 Lipiec 2007, 13:54   

calkiem fajna recenzja :D 8+ na 10 daje
 
     
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template created by Nieoficjalny support phpBB2 by Przemo - recenzje anime

Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 12

Centrum Sony Ericsson cse24.net - darmowe komponenty, loga, dzwonki, motywy, tapety, aplikacje i gry Java na komórkę

Inne strony:

Wkłady kominkowe, kominki, piece kominkowe wolno-stojšce, akcesoria do kominków

Katalog artykułów, web-news24.eu , artykuły reklamowe, Jacquet-Polska.pl, Aktualnosci-24.pl, artykuły tematyczne ukcs.pl.

Forum GSM, dzwonki, telefony.
Darmowe pozycjonowanie - najskuteczniejszy system Linkme.pl